Информация

воскресенье, 31 мая 2015 г.

Поради психологів родинам бійців, які пережили полон

1. Якщо стало відомо, що ваш родич знаходиться в полоні - тримайте на контролі роботу груп, які займаються питаннями звільнення військовополонених. З наявних списків можна дізнатися загальні відомості про бійця, про те чи поранений він — з'ясуйте ці питання і дотримуйтеся отриманої інформації. Не домислюйте і не вірте чуткам про те, що все пропало — в більшості випадків вони сильно перебільшені.
2. Якщо приборкати власну фантазію не виходить — зверніться за підтримкою до людини, яка може вислухати і підтримати (не поплакати разом з вами, а саме підтримати).
Читайте також 

3. Перебування людини в полоні є дуже травматичним для психіки. Тому що, як би з полоненими не поводилися — це, в будь-якому випадку, сильний психологічний тиск і приниження. Деяким військовим легше зважитись на самогубство, ніж допустити можливість полону. Після повернення звідти у багатьох з'являється страх, наскільки правильно суспільство його прийме: як того, хто навмисне здався, або як людину, яка була захоплена в полон у ході бою.
Тому момент зустрічі військовополонених — украй важливий. Їх потрібно зустрічати як героїв. Без істерик. Не на драматичних нотах, а нотах любові. Не втратити честь і гідність у полоні - подвиг. Пережити полон, пережити приниження можуть не просто герої, а люди, які настільки люблять життя і своїх близьких, що вони пожертвували своїм "я" для того щоб повернутися і повернути своє життя.
4. На те, щоб звикнути до мирного життя, прийти в себе, людині потрібно три місяці. Під час перебування в полоні всі емоції, все особисте, все людське затрамбовується глибоко всередину себе і ховається там, щоб нічого з того, що відбувається навколо, не могло зачепити. За ці три місяці, всі заховані емоції повинні піднятися наверх. Людина повинна їх пережити і відчути. Чим більше цих емоцій, тим краще. Гірше, якщо людина зовсім закрилася і ніяк не реагує на навколишній світ.
5. Не дозволяйте собі насильно витягати людини на розмову, тиснути і приставати з запитаннями, з'ясовувати що було і як було. Вона сам прийде до того моменту, коли буде готова все розповісти.
6. Не залишайте бійця наодинці самим з собою надовго. Його потрібно поступово залучати до суспільного життя.
7. Ні в якому разі не можна підходити до нього ззаду. Навіть якщо просто хочете обійняти. Особливо — увечері. Рівень бойового рефлексу у людини дуже високий і ще якийсь час у нього може проявлятися реакція на напад ззаду.
8. Якщо боєць просить відкрити двері в кімнату, уникає ліфтів, просить включити світло або музику — не ігноруйте ці прохання. Йому дійсно може бути некомфортно в замкнутих просторах.
9. Ненав'язливо залучайте його в домашню роботу, щоб боєць був в курсі, які зміни можуть відбутися вдома. Бувають випадки, коли військовослужбовець кілька годин був відсутній, а за цей час дружина прибирала, переставила якісь предмети. Людина повертається і насторожується, тому що ваза або стілець знаходяться не на звичному місці — у нього виникає підозра, що в будинку був чужий і можливий напад.
10. Контролюйте медіаконтент, у який занурюється військовослужбовець вдома. Йому не можна дивитися фільми зі сценами насильства. На якийсь час людину також потрібно захистити від усіх новин.
11. Якщо людина не сприймає фізичного контакту — не наполягайте, не нав'язуйте, не ґвалтуйте. Поступово, крок за кроком потрібно наближатися до можливості цього контакту.
12. Займіться своєю теоретичною підготовкою. Читайте книги з сімейної психології і по сімейних кризах, з вікової психології, вивчайте питання практичної психології. Це важливо. Багато проблем у побуті навіть спровоковані елементарної психологічної безграмотністю.

Комментариев нет:

Отправить комментарий