Информация

среда, 6 августа 2014 г.

Як захищає від насильства закон?

Знайте свої права!
(юридична консультація)


Види насильства
 (за Законом України „Про попередження насильства в сімї”)



насильство в сімї – будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім′ї по відношенню до іншого, якщо ці дії наносять моральну шкоду, шкоду фізичному чи психічному здоров′ю.
фізичне насильство – умисне нанесення одним членом сім′ї іншому побоїв, тілесних ушкоджень, що може призвести або призвело до смерті постраждалого, порушення фізичного чи психічного здоров′я, нанесення шкоди його честі й гідності
сексуальне насильство в сім'ї — протиправне посягання одного члена сім'ї на статеву недоторканість іншого члена сім'ї, а також дії сексуального характеру по відношенню до неповнолітнього члена сім'ї.
психологічне насильство в сім'ї — насильство, пов'язане з дією одного члена сім'ї на психіку іншого члена сім'ї шляхом словесних образ або погроз, переслідування, залякування, якими навмисно спричиняється емоційна невпевненість, нездатність захистити себе та може завдаватися або завдається шкода психічному здоров'ю.
економічне насильство в сім'ї — умисне позбавлення одним членом сім'ї іншого члена сім'ї житла, їжі, одягу та іншого майна чи коштів, на які постраждалий має передбачене законом право, що може призвести до його смерті, викликати порушення фізичного чи психічного здоров'я.

У випадку насильства в сімї, внаслідок якого Вас побили і ви отримали тілесні ушкодження, необхідно:
·         Викликати дільничного інспектора (при цьому обовязково має бути складено протокол про факт насильства в родині, а також може бути винесено захисний припис).
·         Дільничний інспектор виносить постанову (направлення) про призначення експертизи.
·         Постраждала особа з направленням і документом, який посвідчує особу (паспорт), відвідує установу, яка проводить судово-медичну експертизу.
·         За результатами експертизи видається (надсилається органу, який видав направлення на її проведення). За наявності направлення на проведення екпертизи від працівника оргаену внутрішніх справ експертиза проводиться безкоштовно.
·         Якщо у висновку судово-медичноїї ексертизи встановлено, що внаслідок насильства в сімї  особа отримала тілесні ушкодження (середньої тяжкості, тяжкі), органом внутрішніх справ порушується кримінальна справа.
Отримання внаслідок насильства в сімї тілесних ушкоджень є підставою для порушення кримінальної справи та притягнення особи, яка вчинила насильство, до кримінальної відповідальності.
Кримінальним кодексом України встановлено відповідальність за:
·         Завдання умисних тяжких тілесних ушкоджень (стаття 121; від 7 до 10 років позбавлення волі)
·         Завдання умисних середньої тяжкості тілесних ушкоджень (стаття 122; від 3 до 5 років позбавлення волі)
·         Побої і мордування (стаття 126; обмеження або позбавлення волі на строк до 5 років)
Відповідно до чинного законодавства експерту забороняється розгологшувати без дозволу прокурора, слідчого, особи, яка провадить дізнання, суду дані, які стали йому відомі під час проведення експертизи, та повідомляти її результати будь-кому, крім особи (органу), що призначила експертизу.
Якщо Ви звернулися за медичною допомогою, обовязково розкажіть лікарю, як отримана травма. Лікар зафіксує це в медичній картці, що надалі стане доказом в суді про характер отриманих  ушкоджень.
Як можна захистити себе у випадку, коли особа,
яка вчиняє насильство в сімї, алко- або наркозалежна?
Якщо особа, яка вчиняє насильство в сімї, алко- або наркозалежна, систематичновчиняє насильство і стосовно неї  вичерпані всі засоби  впливу, можна звернутися до суду за місцем проживання з проханням про примусове її лікування (відповідно до Закону „Про психіатричну допомогу”).

Захисний припис
(Стаття 13.Закону України «Про попередження насильства в сім'ї»)

1. Особі, яка вчинила насильство в сім'ї після отримання офіційного попередження про неприпустимість вчинення насильства в сім'ї, дільничним інспектором міліції або працівником кримінальної служби у справах дітей за погодженням з начальником відповідного органу внутрішніх справ і прокурором може бути винесений захисний припис.
2. Захисний припис не підлягає погодженню у разі наявності в діях особи, яка вчинила насильство в сім'ї, ознак злочину.
3. Захисний припис може бути винесений до осудної особи, яка на момент винесення захисного припису досягла 16-річного віку.
4. Захисним приписом особі, стосовно якої він винесений, може бути заборонено чинити певну дію (дії) по відношенню до жертви насильства в сім'ї, а саме:
чинити конкретні акти насильства в сім'ї;
отримувати інформацію про місце перебування жертви насильства в сім'ї;
розшукувати жертву насильства в сім'ї, якщо жертва насильства в сім'ї за власним бажанням перебуває у місці, що невідоме особі, яка вчинила насильство в сім'ї;
відвідувати жертву насильства в сім'ї, якщо вона тимчасово перебуває не за місцем спільного проживання членів сім'ї;
вести телефонні переговори з жертвою насильства в сім'ї.
5. Зазначені у частині четвертій цієї статті обмеження встановлюються на термін до 30 діб з дня погодження захисного припису з прокурором.



 Матеріали надані ЧМЦСССДМ




Комментариев нет:

Отправить комментарий