Информация

суббота, 1 февраля 2014 г.

ПАМ’ЯТКА



ПАМЯТКА                                          
ознайомлення батьків із відповідальністю в зв’язку із невиконанням ними обов’язків по утриманню та харчуванню своїх неповнолітніх дітей
                                                                                        (витяг із  основних законів України)
Я,__________________________________________________________________
                                           
(прізвище, імя, по-батькові)
ознайомлений (на) службою у справах дітей Енергодарської міської ради про відповідальність за ухилення від виконання своїх обов’язків. Мені роз’яснено зміст наступних статей і яка відповідальність настає за їх порушення:
Конституція України
ст. 52.Будь яке насильство над дитиною та її експлуатація переслідується законом.
ст. 53. Кожен має право на освіту. Повна загальна середня освіта є обов’язковою.6
Закон України про освіту.
ст.59.Відповідальність батьків про розвиток дитини
Батьки та особи, які їх замінюють зобов’язані:
-         постійно дбати про фізичне здоров’я, психічний стан дитини, створювати належні умови для розвитку їх природних здібностей;
-         поважати гідність дитини, виховувати працелюбність, почуття доброти, милосердя, шанобливе ставлення до державної рідної мови, сімї, старших за віком, до народних традицій та звичаїв;
-         сприяти здобуття дітьми освіти у закладах освіти або забезпечити повноцінну домашню освіту відповідно до вимог щодо її змісту, рівня та обсягу;
-         виховувати повагу до законів, прав, основних свобод людини.
Сімейний Кодекс України
ст.144. Обов’язок батьків зареєструвати народження дитини в державному органі реєстрації актів цивільного стану.
1.     Батьки зобов’язані невідкладно, але не пізніше одного місяця з дня народження дитини, зареєструвати її народження в державному органі реєстрації актів цивільного стану.
ст.164. Підстави позбавлення батьківських прав.
Мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він:
1.не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров’я без поважних причин і протягом шести місяців не виявили щодо неї батьківського піклування.
2.ухиляються від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини;
3.жорстоко поводяться з дитиною;
4.є хронічними алкоголіками або наркоманами;
5.вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва;
6. засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини.
Адміністративна відповідальність
ст.173-2. Вчинення насильства в сімї або невиконання захисного припису. Вчинення насильства в сімї, тобто, застосування фізичного насильства, що не завдало фізичного болю і не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення життя, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право, тощо, внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров’ю потерпілого, а так само не виконання захисного припису особою, стосовно якої він винесений,тягнуть за собою накладання штрафу від одного до трьох неоподаткованих мінімумів доходів громадян або виправні роботи на  строк до одного місяця з відрахуванням двадцяти відсотків заробітку.
ст.180. Доведення неповнолітнього до стану сп’яніння тягне за собою накладання штрафу від  шести до восьми неоподаткованих мінімумів доходів громадян.
ст.184,ч.1. Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей тягне за собою попередження або накладання штрафу від одного до трьох неоподаткованих мінімумів доходів громадян.
Кримінальна відповідальність
ст.166. Злісне не виконання обов’язків по догляду за дитиною або за особою,щодо якої встановлена опіка чи піклування карається обмеженням волі на строк від  двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.
ст.167. Зловживання опікунськими правами карається штрафом до п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років.
 ст.303. Проституція або примушення чи втягнення до заняття проституцією карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.
ст.304. Втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Комментариев нет:

Отправить комментарий